ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ - У МУЗЕЈУ "ХОРЕУМ МАРГИ – РАВНО" У ЋУПРИЈИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБЕ КОПИЈА ФРЕСАКА "СЛИКА И ИСТОРИЈА У СРБИЈИ СРЕДЊЕГ ВЕКА"

Објављено 27/06/2023 у 
Podeli ovu objavu:

У овиру обележавања Видовданских свечаности, синоћ је у Галерији Музеја “Хореум Марги – Равно” у Ћуприји, отворена Изложба копија фресака из збирке Завичајног музеја у Јагодини, под називом “Слика и историја у Србији средњег века”.

Изложба је наставак блиске сарање музеја у Ћуприји и Јагодини, недавно додатно формализоване тиме што су се две установе ангажовале у обради археолошке грађе у Манастиру Раваница, делу новог истраживачког пројекта Раваничког комлекса.

Ову вредну изложбу већим делом чине копије зидних слика из манастирских храмова, зиданих између 12. и 15. века, у различитим регијама српске средњовековне државе, и као такве значајан су сегмент националне баштине и један вид њене заштите. Експонати припадају првобитном корпусу Галерије фресака Народног музеја у Београду, који су после дугогодишње сарање, крунисане изложбом средњовековних владарских портрета у Музеју у Јагодини. Замисао изложбе “ Слика и историја Србије средњег века” заснована је на складном односу слике и речи у средњовековној култури. Највећи број изложених копија су портрети историјских личности, чији ликовни, текстуални и иконографски садржаји откривају пребогат скуп изворних подата о развијеној владарској и црквено-политичкој идеологији средњовековне државе. Изложба садржи и копију драгоцене повеље, коју је 11. септембра 1429. године, као нови ктитор Светогорског манастира Есфигмена, деспот Ђурађ Бранковић, издао породици. То је једина средњовековна повеља на којој постоје портрети српских владара и једина из византијске културне сфере с портретима једне целе породице, написао је др Бранислав Цветковић, историчар уметности , музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини и виши научни сарадник Балканолошког института САНУ.

Посетоци ће изложбу “Слика и историја у Србији средњег века”, моћи да погледају до 18. јул.

Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram