ВЕЧЕРАС У ЋУПРИЈИ ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКЕ ИЗУЗЕТНОСТИ “РАВАНЕЛИУС”

Објављено 17/07/2021 у 
Podeli ovu objavu:

Други по реду Фестивал музичке изузетности "Раванелиус" отворен је вечерас у сали Школе за основно музичко образовање “Душан Сковран” у Ћуприји, наступом Симфонијског оркестра “Симфонијета” из Софије и Џез формације "Софија", уз солисткињу Ралицу Петкову и под диригентском палицом чувеног Свилена Симеонова.

Симфонијски оркестар Симфонијета Софија је ансамбл који је бројним наступима у земљи и широм Европе, Азије и Америке, стекао интернационални углед и поштовање због свог високог професионализма, а набројати све реномиране солисте, диригенте и институције са којима је Симфонијета "Софија” сарађивала, није нимало лак задатак. Изводећи композиције класичних, барокних и савремених композитора са посебном пажњом усмереном на премијерна извођења дела бугарских и иностраних композитора, као и на импровизацију спојену са електронском, џез и етно музиком, Симфонијета је истински културни амбасадор Бугарске.

Свилен Симеонов је један од најистакнутијих бугарских диригената, међународног угледа, од стране музичке критике хваљен због своје сценичности, снаге музичког израза и наклоности према публици. Добитник је бројних признања за уметнички рад, међу којима се истичу награда Музички уметник године (1999) коју додељује Бугарски национални радио, награде Кристална лира (2001) и Златна лира (2003) које му је доделио Савез бугарских музичара и плесача.

Маестро Симеонов је сарађивао са многим познатим солистима, оркестрима и наступао у бројним престижним салама широм Европе, Азије и Америке. Од 1994. године Симеонов је музички директор и шеф-диригент оркестра „Амадеус“ из Софије, а 2001. године постао је главни диригент Видинског државног симфонијског оркестра. Такође је гостујући диригент Штраусовог фестивалског оркестра, Бечког оперетског подијума и оперске трупе Европски лирски театар.

Ралица Петкова често наступа као солиста најтраженијег бугарског националног оркестра.
Од 2008. године запослена је као прва виолина и заменик концертмајстора „Симфонијете Софија“.
Петкова је свирала у познатим концертним здањима као што су сала Берлинске филхармоније, Златна сала бечког „Музикферајна“, „Тонхале“ у Цириху, Палата каталонске музике у Барселони, „Викторија хол“ у Женеви, као и многе друге широм света

Фестивал “Раванелиус” одржава се до 18. јула, у организацији Установе културе “Ћуприја” и Школе за музичке таленте, а под покровитељством Општине Ћуприја.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram