У ОКВИРУ ФЕСТИВАЛА “РАВАНЕЛИУС” ВЕЧЕРАС ОДРЖАН КОНЦЕРТ СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА И “КАМЕРАТА АКАДЕМИКЕ”

Објављено 19/07/2021 у 
Podeli ovu objavu:

На завршној вечери Фестивала музичке изузетности “Раванелиус”, вечерас у Ћуприји, су у сали Школе за основно музичко образовање “Душан Сковран”, наступили маестро Стефан Миленковић, наш славни виолиниста и Камерни оркестар „Камерата академика” из Новог Сада.
Стефан Миленковић ,чудо од детета, уметник века, најхуманија особа, бренд-личност године, виолиниста који је већ у шестој години у белом смокингу наступао са оркестром.
Са 10 година свирао je за бивше америчке и председнике СССР-а, као 14-годишњак имао је концерт пред папом, са само 16 година одржао је 1000. наступ.
Рођен је 1977. године у Београду, где је дипломирао на Универзитету уметности. Студирање наставља на музичкој академији Џулијард, где је касније и предавао.
Добитик великог броја награда - Jaroslav Kozian International Violin Competition, Rodolfo Lipizer Competition, Ludwig Spohr International Violin Competition, International Paganini Competition, Tibor Varga Competition, Yehudi Menuhin Competition, Queen Elisabeth Music Competition…
Ове године награђен је орденом Карађорђеве звезде I степена.
После 30 година интернационалне каријере, наставља живот у Србији као уметнички директор новоотворене Градске концертне дворане у Новом Саду и каже да је његов сан да Србија постане мала - велика супер сила виолине.
“Камерата академика” је професионални камерни оркестар настао у оквиру Академије уметности у Новом Саду, 1988. године. Чланове оркестра чине најбољи млади музичари Академије уметности — професори, асистенти, доценти и најталентованији студенти.
,,Камерата’’ је од свог оснивања до 1999. године деловала под уметничким вођством виолончелисте Иштвана Варге и наступала у свим већим градовима бивше Југославије, остварила успешна гостовања у Немачкој (Дортмунд) и Холандији (Амстердам) и учествовала и на значајнијим музичким манифестацијама (БЕМУС, НОМУС, Охридско лето…)
Крајем 1999, на жалост, због ситуације у земљи престаје да постоји.
Оркестар је обновљен 2007. године на иницијативу виолончелисте Марка Милетића, под чијим уметничким вођством делује и данас. Изводећи на концертима најлепша и најзахтевнија дела класичног репертоара међу којима увек и дела домаћих композитора, ,,Камерата академика’’ бележи бројне успехе наступајући с угледним солистима (Стефан Миленковић, Роман Симовић, Жерар Косе, Венди Ворнер, Драган Ђорђевић…) широм региона.
Оркестар се нарочито истиче интересантним избором програма и концептима који су неретко друштвено ангажовани (антиратни, еколошки, инклузивни, за родну равноправност), а музичка критика радо истиче лепоту тона и упечатљив израз који карактерише ,,Камерата академику”.
Фестивал “Раванелиус” трајао је три дана, а организовале су га Установа културе “Ћуприја” и Школа за музичке таленте под покровитељством Општине Ћуприја.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram