У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ “ДУШАН МАТИЋ” ОДРЖАН ЈАВНИ ЧАС "ПУТ ИЗ ЊЕГОШЕВЕ 3” ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА АКАДЕМИКА ДРАГОСЛАВА МИХАИЛОВИЋА

Објављено 15/11/2022 у 
Podeli ovu objavu:

Поводом 92. рођендана академика Драгослава Михаиловића, данас је у Народној библиотеци “Душан Матић” у Ћуприји, одржан јавни час под називом “Пут из Његошеве 3” на коме је о стваралаштву и делима нашег чувеног академика говорила Весна Антић, професорка српског језика и књижевности у Школи за музичке таленте.

Директорка Библиотеке Љиљана Ђорђевић, истакла је да је Драгослав Михаиловић у својим књигама и делима прославио Ћуприју за шта смо му неизмерно захвални и додала да се већ шест година обележава његов рођендан.

Говорећи о стваралаштву истакнутог академика Драгослава Михаиловића, професорка српског језика и књижевности Весна Антић је рекла: “Моја намера је била врло једноставна, а то је да кажем да ми имамо живог писца који је рођен у Ћуприји, који се ту школовао и који је увек и у сваком тренутку са поносом помињао своју Ћуприју и зато овај јавни час носи назив “Пут из Његошеве 3”, јер је Драгослав Михаиловић управо одатле започео његово животне путовање. Драгослав Михаиловић је са 17 година остао потпуно сам и та Његошева 3 зато има ту тежину, а друга његова несрећа је да са 19 година оде на Голи оток где је провео 15 месеци, после чега његов живот није био нимало лак”. Професорка Весна Антић је рекла да се, будући да није могао да се запосли, посветио литeратури.

Драгослав Михаиловић рођен је 17. новембра 1930. године, у Ћуприји, где је завршио основну школу и Гимназију, а потом и Филозофски факултет у Београду на Групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик. Михаиловић је један од најпознатих и најчитанијих српских писаца, романсијер, сценариста, драматург, а редовни је члан Српске академије наука и уметности. Његова најпознатија дела су “Кад су цветале тикве”, “Петријин венац”, “Чизмаши”, “Гори Морава”, Злотвори”, “Треће пролеће”, “Голи оток”, “Фреде лаку ноћ”, од којих су нека и екранизована. Драгослав Михаиловић је добитник бројних књижевних награда и признања, а 2020. године, уручена му је “Велика награда Иво Андрић” за животно дело.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram