У ЋУПРИЈИ ПОЧЕЛО ПРВО ТАКМИЧЕЊЕ ОСНОВНИХ МУЗИЧКИХ ШКОЛА

Објављено 01/04/2023 у 
Podeli ovu objavu:

У оквиру прославе јубилеја - 70 година постојања Основне музичке школе “Душан Сковран”, данас је у овој школској установи у Ћуприји, почело Прво такмичење Основних музичких школа.

Такмичење ће трајати до 3. априла и окупиће 170 учесника, који ће се надметати током три дана, у седам категорија инструмената, као и на школском такмичењиу из солфеђа.

“Све је почело пре 70 година када је група ентуизијаста при Културно-уметничком друштву “Слобода” у децембру, 1951. године, формирала течај за клавир и виолину на који је уписано 46 -оро деце, а њима су руководила три стручна наставника. Овај течај је 1953. године, прерастао у Нижу музичку школу, која је радила у тешким условима, мењајући објекте, да би 1958. године, од добровољних прилога грађана и радних организација почела да се гради прва зграда у Србији која је намењена потребама музичке школе” рекла је на данашњој конференици за медије Бојана Прековић, професорка Основне музичке школе “Душан Сковран”. Модеран музички објекат, чуло се на данашњој конфренцији за медије, је изродио једну велику идеју о стварању посебне школе која би окупљала најталентованије ученике са простора целе тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, што је реализовано захваљујући великом ангажовању и ентузијазму групе људи међу којима је био и Душан Сковран, док је један од главих иницијатора постанка ове школе Јован Ракић, који је био и први директор школе”, рекла је на данашњој конфренцији за медије Бојана Прековић, професорка Основне музичке школе у Ћуприји. Основна музичка школа “Душан Сковран” данас броји преко 280 ученика, који се образују на инструментима клавир, хармоника, флаута, саксофон, кларинет, труба и соло певање, као и у припремним одељењима, а од септембра 2022. године образовни-васпитни рад одвија се и у Одељењу Основне музичке школе у Деспотовцу, рекла је данас Бојана Прековић, професорка Основне музичке школе “Душан Сковран”.

Отварајући Прво такмичење Основних музичких школа, Марко Миловановић, директор ове школе је рекао да ће се такмичење одвијати у дисциплинама хармоника, флаута, труба, кларинет, саксофон, клавир и соло певање. “У току овог викенда школа ће угостити око 200 ученика и преко 50 професора, а најбољима ће бити уручене захвалнице, дипломе и плакете. Најбољи такмичари ће наступити на Фестивалу музичке изузетности “Раванелиус”, који ће бити одржан од 1. до 8. јула, ове године", истакао је Миловановић. Миловановић се такође захвалио општини Ћуприја која подржава развој културе и младих уметника.

Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram