У ЋУПРИЈИ ОТВОРЕН 5. ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКЕ ИЗУЗЕТНОСТИ РАВАНЕЛИУС

Објављено 06/07/2024 у 
Podeli ovu objavu:

Концертом под називом “Орао и змај”, синоћ је на отвореној сцени Школе за Музичке таленте у Ћуприји, свечано отворен јубиларни 5. Фестивал музичке изузетности Раванелиус.

"Велико ми је задовољство и част што је Ћуприја вечерас свет и што је вечерас свет у Ћуприји. Ужиавајте у оваквом спекталу који се не види и не доживљава сваки дан. Ако говоримо о музици онда говоримо о универзалном језику, језику који сви разумемо, језику који сви осећамо, језику који нас све спаја. Вечерас се спајају и Кина и Ћуприја и Србија и Русија и готово спојени смо у једну заједницу, а то је Раванелиус”, рекла је, отварајући Фестивал музичке изузетности Раванелиус, Јелена Ђулинац, председница Општине Ћуприја.

Уметнички директор фестивала Драган Ђорђевић Сузуки, је поздрављајући присутне истакао да Ћуприја са поносом носи штафету града музике и културе и то пре свега захваљујући Школи за музичке таленте и Основној музичкој школи “Душан Сковран”. “Многе генерације бивших ученика ове наше школе су сањале снове, а ми смо успели да их оживимо и створимо овај дивни фестивал”, истакао је Драган Ђорђевић Сузуки, уметнички директор Фестивала Раванелиус.

“Изузетно сам поносан на овај тим, који је успео да опстане пет година и да расте заједно са овим фестивалом и верујем да смо ове године направили један изузетан догађај”, нагласио је Стефан Стаменковић, директор фестивала и Установе културе “Ћуприја”. Стаменковић је потом поводом јубилеја, петогодишњице Фестивала Раванелиус, урчио симбол Раванелиуса, рад академског уметника Новака Новаковића, као и повељу заслужним поједицима и институцијама који су пружили подршку Раванелиусу. Добитници су Министарство културе, Задужбина Илије М. Коларца из Београда, Силвана Грујић, главна уредница Музичког програма Радио Телевизије Србије, Славимир Стојановић Футро, један од најбољих српских уметника на пољу графичког дизајна.

Публика је потом уживала у музици Националног симфонијског оркестра Србије, под диригентском палицом Сун Ифана, једног од најбољих кинеских диригената. Оркестар је основан у част петогодишњице фестивала, а наступили су врхунски музички уметници, сопран Ванже Жанг из Кине, виолиниста Кјуан Јуан из Кине и Драган Ђорђевић Сузуки, рођени Ћупричанин, један од најбољих виолончелиста на овим просторима. На програму су била ванвременска дела Шандеа, Моцарта, Брамса, Штрауса, Чајковског.

Фестивал Раванелиус се одржава до 12. јула, у организацији Установе културе “Ћуприја” и Школе за музичке таленте у Ћуприји, под покровитељством Општине Ћуприја и Министарства културе Републике Србије.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram