У ЋУПРИЈИ ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА "ПОЈТЕ МУ СРБИ"

Објављено 26/01/2024 у 
Podeli ovu objavu:

Поводом Савиндана, Установа културе "Ћуприја", у сарадњи са Mузејом „Хореум Марги – Равно“, организовала је вечерас у Галерији музеја у Ћуприји, Светосавску академију под називом ,,Појте му Срби".

У оквиру програма, Светосавску беседу одржао је протојереј Рајко Рајковић.

У музичком делу наступили су Хор вокалног студија „Хорос“ и вокални ансамбл „Возглас“, који су под диригентском палицом уметничког руководиоца Јелене Станојевић – Качавенде, извели православну духовну и световну музику српских композитора.

Светосавској академији присуствовали су Јелена Ђулинац, председница Општине Ћуприја и њен заменик Владимир Васиљевић.

,,Возглас“ је настао 2017. године из идеје тадашњих студената музике и њихове жеље да допринесу недељним и празничним богослужењима и да православну духовну музику приближе људима.

Своје прве кораке праве при Цркви Светог Пророка Јеремије у Иванковцу.

Године 2020, ,,Возглас“ наставља са радом делујући при Манастиру „Раваница“, задужбини Светог кнеза Лазара. Уз благослов игуманије Марије (Чеперковић) ансамбл наставља да стреми ка свом циљу, а то је неговање и популаризација православне духовне музике, како би задобила место које јој припада.

Такође, од свог оснивања „Возглас“ активно концертира широм земље, изводећи првенствено дела српске православне духовне музике. Настоје да оживе и дела ране српске средњовековне музике, а на њиховом репертоару је и духовна музика осталих православних народа - руска, византијска, грчка и бугарска.

На хорском Фестивалу ,,Мајске музичке свечаности“ у Бјељини, 2020. као и годину касније на Фестивалу ,,Мелодианум“ у Кикинди, овај млади ансамбл освојио је златне медаље.

На Светосавској академији вечерас су наступили и чланови Хора Вокалног студија ХОРОС, који је под покровитељством Основне музичке школе „Душан Сковран“, основан 2023. године.

Највећи део ХОРОСА чине управо ученици и наставници солопевачког одсека ове школе и чланови Вокалног ансамбла “Возглас”.

ХОРОС са својим уметничким руководиоцем и диригнетом Јеленом Станојевић – Качавендом жели да подигне свест о важности активног музичког живота изводећи дела првенствено српске музичке уметничке традиције у вокалном и вокално-инструменталном саставу.

Циљ ХОРОС-а је и промоција непролазних и узвишених вредности уметничке музике, као и њено неговање и очување кроз квалитетну интерпретацију.

Прошле године одржали су концерт у овиру јубиларног 25. Фестивала духовне музике „Хорови међу фрескама“ у атријуму Народног музеја у Београду. Тема фестивала је била „Видовдан – косовски завет“, те је ансамбл наступио са пажљиво одабраним програмом који је посвећен Светом Кнезу Лазару.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram