У ЋУПРИЈИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ПУБЛИКАЦИЈЕ “ВАРОШ ЋУПРИЈА – ПОПИС СТАНОВНИШТВА И ИМОВИНЕ 1862. ГОДИНЕ”

Објављено 31/03/2023 у 
Podeli ovu objavu:

У Галерији Музеја “Хореум Марги – Равно” у Ћуприји, одржана је промоција публикације под називом “Варош Ћуприја – попис становништва и имовине 1862. године”. Аутори публикације, у издању Историјског архива “Средње Поморавље” из Јагодине, су Светлана Мишковић и Дејан Танић. У овој занимљивој и вредној публикацији старије ћупријске породице могу потражити имена својих предака из друге половине 19. века. О значају публикације на промоцији су говорили аутори.

“Публикација је објављена 2019. године, ми смо решили да промовишемо ову књигу у Ћуприји, на правом месту. Ова публикација је важна зато што је у питању резултат главног државног пописа из 1863. године, али је 1862. године, у Ћуприји урађен први пробни попис, јер је Кнез Михаило тада желео да види колико је способна администрација Србије, генерално, да обави један тако битан задатак, као што је државни попис, који је иначе у 19. веку, био једини, по неким за то време светским стандардима”, изјавио је Дејан Танић, један од аутора публикације. Према његовим речима, публикација “Варош Ћуприја – попис становништва и имовине 1862. године", важна је и због тога што може да се види како је изгледала и социјална структура тадашње Ћуприје, нажалост, није ништа сачувано што се тиче пописа насеља у околини Ћуприје. Публикација се односи само на град, 564 пореска лица са свим детаљима каква је била социјална и економска структура становништва Ћуприје тога времена, а тиме и становнишва Србије, рекао је Танић и истакао да је овај пресек важио за читаву Кнежевину Србију, с обзиром на то да се ради о њеном централном делу.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram