У ЋУПРИЈИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ЗАБОРАВЉЕНИ ПРАВЕДНИК”

Објављено 17/02/2023 у 
Podeli ovu objavu:

Установа културе “Ћуприја” у сарадњи са Музејом “Хореум Марги - Равно” организовала је вечерас у Галерији музеја у Ћуприји, промоцију књиге “Заборављени праведник” аутора доктора Вељка Ђурића Мишине. Ово је прича о заборављеном праведнику, скривеној историји и подвигу вредном уласка у школске уџбенике.

Прича о чиновнику Војног одсека Југословенске државне железнице и истовремено агенту тајне службе „Недићеве владе“, Богдану Рашковићу – Ћупричанину, који је спасио преко 35.000 људи из усташких логора Независне државе Хрватске током Другог светског рата.

„Заборављени праведник“ Богдан Рашковић рођен је 1907. године у Ћуприји у породици Милорада Рашковића, војног инжењера распоређеног у ћупријској понтонирској јединици и мајке Љубице.

Од 1929. године, Богдан Рашковић био је на служби у Војном одсеку Дирекције Државних железница. Радећи на међународним возовима имао је прилику да упозна немачке обавештајце. Та мрежа контаката била је Богдану од користи на почетку Другог светског рата, у мисијама које су му поверавали Милан Аћимовић, челни човек Комесарске управе у Србији и Милан Недић, председник "владе народног спаса".

Рашковић је најмање 12 пута путовао у НДХ. Има индиција да је прве информације о српским заточеницама у хрватским логорима управо он донео у Београд. Да је искључиво захваљујући везама са немачким обавештајцима успевао да се несметано креће по НДХ, илуструје податак да је Рашковића крајем 1941. примио надбискуп Алојзије Степинац.

Његови извештаји, спискови са именима стотина Срба заточених у многобројним логорима, али и други извори попут дневника Диане Будисављевић, говоре о Рашковићевим великим настојањима да учини све што може да избави што већи број својих сународника из канџи Ендехазије. Богдан Рашковић преминуо је 1956. године.

Поред аутора доктора Вељка Ђурића Мишине, о књизи су говорили доктор Милић Милићевић, виши научни сарадник Историјског института из Београда и магистар Дејан Танић, архивски саветник Архива “Средње Поморавље” из Јагодине.

Аутор књиге „Заборављени праведник" др Вељко Ђурић Мишина један је од најбољих познавалаца историје страдања српског народа на простору НДХ током Другог светског рата.

Најважније теме његових научних истраживања су судбина српског народа у југословенској држави и историја Српске православне цркве и ратна страдања у Другом светском рату, нарочито у Независној Држави Хрватској.

Написао је преко 20 монографија и 50 научних чланака, уредио преко 50 наслова и учествовао у изради неколико документарних филмова.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram