У ЋУПРИЈИ OДРЖАНА КЊИЖЕВНО - ДРАМСКА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДРАГОСЛАВЉЕВ ВЕНАЦ”

Објављено 17/11/2023 у 
Podeli ovu objavu:

У славу књижевника и академика Драгослава Михаиловића, Установа културе “Ћуприја”, у сарадњи са Народном библиотеком „ Душан Матић“, данас је у Косој сали Гимназије у Ћуприји, организовала Књижевно - драмску манифестацију под називом „Драгослављев венац“.

Након свечаног отварања манифестације, наступили су чланови Драмске секције Гимназије, који су казивали стихове песме “Светлост, изненада” песника Бране Петровића, као и одломке из дела књижевника Драгослава Михаиловића “Лилика” и “Кад су цветале тикве”.

Потом је одржана Трибина “Живот и дело Драгослава Михаиловића”, на којој су учествовали

др Милена Ђорђијевић из Народне библиотеке Србије, доценткиња Милица Кецојевић са Филолошког факултета у Београду и доктор Марко Аврамовић из Института за књижевност и уметност.

Одломак из комада „Петријин венац“, казивала је Марија Миладиновић, драмска уметница.

Такође, додељене су и награде за најбоље радове пристигле на конкурс „Мој завичај“ , који је расписала Народна библиотека „Душан Матић“.

Данас је представљања и књига „Поетика приповедања Драгослава Михаиловића“, ауторке,

доценткиње Милица Кецојевић, а о књизи је, поред ауторке, говорио професор доктор Радивоје Микић са Филолошког факултета у Београду.

Чувени књижевник и академик, Драгослав Михаиловић рођен је на данашњи дан 1930. године у Ћуприји. Био је писац, романсијер, сценариста, драматург и редовни члан Српске академије наука и уметности. Михаиловићева најпознатија дела су “Кад су цветале тикве”, “Фреде, лаку ноћ”, “Ухвати звезду падалицу”, “Чизмаши”, “Петријин венац”, “Гори Морава”, “Злотвори”, “Јалова јесен”, “Преживљавање”, “Лов на стенице”.

Академик Драгослав Михаиловић је носилац највећих и најпрестижнијих признања, Октобарске награде града Београда, за збирку приповедака “Фреде, лаку ноћ”, Андрићеве награде за роман “Петријин венац”, Златне арене за сценарио “Вијетнамци” Фестивала југословенског играног филма у Пули, НИН-ове награде за роман “Чизмаши”, награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу за роман “Чизмаши”, као и многих других награда и признања.

Академик Драгослав Михаиловић преминуо је 12. марта ове године.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram