У ЋУПРИЈИ ОДРЖАН СЈАЈАН КОНЦЕРТ “МУЗИЧКИ ВРЕМЕПЛОВ”

Објављено 26/11/2022 у 
Podeli ovu objavu:

У организацији Установе културе “Ћуприја”, под покровитељством Општине Ћуприја, вечерас је у сали Основне музичке школе “Душан Сковран” у Ћуприји, одржан сјајан концерт под називом “Музички времеплов”, музичких уметника Предрага Качавенде, баритона и Николе Ђокића, пијанисте. Ћупријска публика уживала је у оперским аријама, соло песмама, од барока до модернизма, уз пратњу клавира, као и соло тачки за клавир из периода романтизма. На програму су била дела Вивалдија, Хендла, Шуберта, Брамса, Равела, Христића и других композитора. Ови млади уметници раде у Основној музичкој шоколи “Душан Сковран”, Предраг Качавенда је професор соло певања, док је Никола Ђокић корепетитор и наставник клавира.

Предраг Качавенда је рођен 1991. године. Средњу музичку школу “Јосиф Маринковић” завршио је у Зрењанину, музички сарадник- теоретичар и вокално-инструментални смер соло певање у класама професорки Светлане Бирка и Вишње Радосав. Дипломирао је и мастерирао на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу на Одсеку за музику и катедри за соло певање у класи професорке Марине Трајковић-Биџовски. Предраг Качавенда добитник је бројних признања у земљи и иностранству, и то прву награду на Међународном такмичењу соло певача “Бруна Шпилер” у Херцег Новом, прву награду на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије, прву награду и титулу Лаурета категорије на такмичењу ,,Српска соло песма“ у Младеновцу, прву награду на Фестивалу словенске музике у Београду. Као један од најбољих студената, на такмичењу “Bydgoskie Impresje Muzyczne", у пољском граду Бидгошчу, као члан камерног састава Филум – ансамбл, освојио је прву награду, коју додељује Министарство културе Пољске. Концертирањем има мноштво запажених наступа, како соло рециталима, тако и камерним музицирањем, и као солиста многих хорова. Члан је вокалног ансамбла „Возглас“ са којим изводи дела Православне духовне музике.

Никола Ђокић, пијаниста, рођен је у Ћуприји, где је завршио опште - образовну и Основну музичку школу „Душан Сковран“ у класи наставника Бранислава Митровића.

Средње музичко образовање стиче у Нишу, у класи професора Боривоја Младеновића.

Године 2013. започиње Основне студије на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Милана Миладиновића, а затим наставља на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Александара Сердара.

Учесник је бројних такмичења у земљи и иностранству, као солиста и у саставу камерних ансамбала.

Никола Ђокић је за свој уметнички рад, освојио бројне награде међу којима и прву награду на Међународном такмичењу за камерну музику у Македонији, Интернацуоналном такмичењу за клавир у Паризу и републичком такмичењу за камерну музику, као и другу и трећу награду на Интернационалном такмичењу за младе уметнике у Италији. Наступао је у бројним културним центрима широм Србије, Галерији Коларчеве задужбине и Народног позоришта, Градској кући Новог Сада и Ниша, Сали симфонијског оркестра у Нишу, Галерији Универзитета у Крагујевцу, али и у Македонији, Бугарској, Хрватској, Босни и Херцеговини, Италији, Француској.

Свирао је и у емисији „Недељом увече“ поводом 300 година од смрти композитора Карла Филипа Емануела Баха, на РТС-у.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram