У ЋУПРИЈИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Објављено 21/02/2024 у 
Podeli ovu objavu:

У ЋУПРИЈИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Поводом обележавања 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, Народна библиотека "Душан Матић" у сарадњи са ученицима и професорима Гимназије, организовала је данас предавање мастера Миљане Чопе, која је истраживач сарадник на Дијалектолошком одсеку Института за српски језик САНУ. Предавање под називом "Говор Ћуприје: језичке димензије и друштвени контекст" одржано је у Косој сали Гимназије у Ћуприји.

“Важно је да чувамо оно што је наш матерњи дијалекат и говор, али исто тако је важно и да познајемо нормативна правила, као што је важно и да схваитимо да су сви дијалекатски говори равноправни”, истакла је данас Миљана Чопа, истраживач сарадник на Дијалектолошком одсеку Института за српски језик САНУ.

Миљана Чопа је завршила основне и мастерске студије на Одсеку за српски језик Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, а тренутно је студент докторских студија на истом факултету. Током докторских студија усавршавала се на Универзитету у Варшави, на Институту за славистику, као и на Јагелонском универзитету у Кракову. Руководилац је Дијалектолошке радионице у оквиру лингвистичког семинара за ученике средњих школа, под називом "Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик".

Међународни дан матерњег језика обележава се у знак сећања на бангладешке студенте који су 21. фебруара 1952. године, убијени у Даки у Источном Пакистану (данас Бангладешу), јер су протестовали будући да њихов матерњи језик није проглашен матерњим.

УНЕСКО је 1999. године прогласио 21. фебруар Даном матерњег језика у знак сећања на овај догађај.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram