У ЋУПРИЈИ ДАНАС СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 41. МАТИЋЕВИ ДАНИ

Објављено 09/09/2022 у 
Podeli ovu objavu:

Химном “Боже правде” у извођењу Вокалног ансамбла “Возглас”, данас су у Музеју “Хореум Марги – Равно” у Ћуприји, свечано отворени 41. Матићеви дани посвећени Душану Матићу, једном од најзначајнијих српских надреалистичких песника, преводиоцу, универзитетском професору, члану Српске академије наука и уметности, који је рођен у Ћуприји 31. августа 1898. године. Присутнима се најпре обратила Љиљана Ђорђевић, директорка Народне библиотеке “Душан Матић” у Ћуприји, која је говорила о значају ове културне Манифестације, док је 41. Матићеве дане прогласио отвореним Владимир Васиљевић, заменик председника Општине Ћуприја. Специјални гост 41. Матићевих дана био је професор доктор Дејан Богдановић, који је дародавац Легата Душана Матића. Овај изузетно вредан легат чине цртежи и писма академика Душана Матића, који ће обогатити већ постојећи легат прослављеног песника у ћупријској Библиотеци чије име и носи Библиотека. Стихове познате песме Душана Матића “Нек теку реке" казивао је Петар Митић, глумац јагодинског Позоришта. Потом је одржана и Трибина “Причајте ми о Малармеу” на којој је говорила глумица Ева Рас. Глумица Ева Рас је и ауторка књиге “Причајте ми о Малармеу”, која је заправо њен интервју урађен са Душаном Матићем, а књига је издата 1981. године.

41. Манифестација “Матићеви дани” трајаће до 13. септембра, а организатор је Народна библиотека “Душан Матић” под покровитељством Општине Ћуприја.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram