ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ПАЛИМ СОЛУНЦИМА

Објављено 25/10/2021 у 
Podeli ovu objavu:

Поводом обележавања 25. октобра, Дана ослобођења Ћуприје у Првом светском рату, данас су у центру Ћуприје, одате војне и државне почасти и положени венци на споменик палим Солунцима.

Погинулим ратницима служен је помен. Венце су положили председник Општине Ћуприја Јовица Антић и делегације Војске Србије и СУБНОР-а у Ћуприји.

“На данашњи дан, пре 103 године после трогодишњег прогонства, српски опанак је поново закорачио у Поморавље. Тог 25. октобра, у раним јутарњим часовима, на јужном ободу вароши појавила се претходница Моравске дивизије Прве српске армије. Њом је командовао потпуковник Пешић, са једним батаљоном, једном пољском батеријом и свега четири топа. Једини отпор, непријатељска војска је пружила код данашње Техничке школе и Фабрике шећера. После савладавања непријатеља Пешићева претходница ушла је у Ћуприју, чиме је Ћуприја коначно ослобођена”, рекао је данас поводом обележавања Дана ослобођења Ћуприје у Првом светском рату, Стефан Стаменковић, директор Установе културе “Ћуприја”. Он је нагласио да су у Ћуприји и ближој околини, према наводима Арчибалда Рајса, током трајања рата, Бугари убили преко две стотине цивила. “Непознат је број страдалих војника са територије ћупријске Општине у Великом рату. Неки су кости оставили на Церу, неки на Колубари и Дрини, многи у албанским гудурама и на Крфу, неки јуначки погибоше на Кајмакчалану, неки у повратку кући, док је велики број страдао од последица рата и епидемије Шпанске грознице, која је харала”, рекао је Стаменковић.

На споменику се налазе имена 216 палих ратник, очева и синова Џелатовића, Ђурића, Никодијевића, Пешића и многих других. “Они су нам донели слободу и обавезали нас да њихова дела славимо и никада не заборавимо”, истакао је директор Установе културе “Ћуприја” Стефан Стаменковић, поводом 25. октобра, Дана ослобођења Ћуприје у Првом светском рату.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram