ПОЧЕЛЕ "ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ" У ЋУПРИЈИ – ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СРЕДЊИ ВЕК У АРХЕОЛОШКИМ ЗБИРКАМА ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ЈАГОДИНА”

Објављено 24/06/2022 у 
Podeli ovu objavu:

Отварањем изложбе под називом "Средњи век у археолошким збиркама Завичајног музеја Јагодина", у Музеју “Хореум Марги – Равно” у Ћуприји, вечерас је почело обележавање "Видовданских свечаности", које ће трајати до 29. јуна. Ауторка изложбе је Смиљана Додић, археолошкиња, музејски саветник у Завичајном музеју у Јагодини.

Средњовековна збирка, као део Археолошког одељења Завичајног музеја, у свом саставу има око две хиљаде предмета са територије средњег Поморавља, Ресаве и Левча, у хронолошком распону од VI до XVIII века. У питању је посуђе, оруђе, оружје, накит, предмети личне побожности, док нумизматички материјал чини посебну збирку. Географски простор са кога потичу ови експонати захвата средишњи део долине Велике Мораве, од састава двеју Морава код Сталаћа на југу, до Лапова и Велике Плане на северу и од Бељанице и Кучајских планина на истоку, до Јухора, Гледићких планина и Црног врха на западу. Захваљујући систематским археолошким истраживањима Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду, обављених у периоду од 2005. до 2018. године, највећи број предмета Средњовековне збирке чини покретни материјал из манастира Манасија - око 300 керамичких посуда и око 1200 предмета од метала, стакла, камена и кости. Ауторка изложбе "Средњи век у археолошким збиркама Завичајног музеја Јагодина", Смиљана Додић, рођена је у Јагодини, а дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за археологију. Руководилац је десетак археолошких истраживања Завичајног музеја и Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу. Ауторка је и коауторка бројних изложби, као и сталних поставки музеја. Члан је истраживачког тима Републичког завода за заштиту споменика културе на археолошким ископавањима Манастира Манасија. Ауторка ове изложбе је такође и члан Српског археолошког друштва и Музејског друштва Србије, као и учесник тридесетак истраживачких кампања на простору бивше Југославије. Њена истраживачка интересовања тичу се материјалне културе средњег века од рановизантијског до османског периода, нумизматике и студија керамике.

Изложба “Средњи век у археолошким збиркама Завичајног музеја Јагодина” биће отворена до 20. јула.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram