ОДРЖАНА КОНФРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ВИДОВДАНСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Објављено 21/06/2024 у 
Podeli ovu objavu:

Данас је поводом Видовданских свечаности, које ће бити одржане од 24. до 30. јуна, у Ћуприји и у порти Манастира Раванице у Сењу, одржана конфренција за медије у малој сали Општине Ћуприја.

Новинарима се најпре обратила Јелена Ђулинац, председник Општине Ћуприја, која је позвала суграђане да доћу на манифестацију, како би обележили јубилеј, који је важан не само за нашу општину, већ и за српски род и српску историју. “Видовдан који је ове године јубиларни, 635 година од важне историјске Косовске битке и важног историјског тренутка за српски народ и српски род и за српску круну и данас нас као генерације, које смо стасале и училе о важности и идентитету српског народа, обележавамо на један веома посебан начин, а то је целонедељни програм", рекла је данас на конренцији за медије Јелена Ђулинац, председник Општине Ћуприја. Према њеним речима у сарадњи са Туристичком организацијом Ћуприје, Музејом “Хореум Марги – Равно”, Установом културе “Ћуприја” и Народном библиотеком “Душан Матић”, ове године припремљен је разноврстан и занимљив програм.

Директорка Туристичке организације Општине Ћуприја, Јелена Петровић је истакла да из атрактивности и значаја програма који се ради и спроводи већ дуги низ година, прикључиле су се и друге институције из нашег града, тако да ће већ у понедељак, 24. јуна, бити одржан Концерт Хора Цркве Светог Ђорђа, у порти цркве, са почетком у 20 часова. "Ове године очекујемо велики број домаћих и страних посетилаца из Србије и Региона, с обзиром на то да је Видовдан дан када се сви окупљамо, а Манастир Раваница са моштима Кнеза Лазара, и спомеником Кнезу Лазару представљају стуб туристичке понуде Општине Ћуприја и верског туризма”, рекла је Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Општине Ћуприја и додала да ће 30. јуна, у оквиру Видовданских свечаности, бити одржане планинарске активности “Стазама Кнеза Лазара”, у сарадњи са Планинарским друштвом “Зуброва” и Предшколском установом “Дечја радост”.

У уторак, 25. јуна, у Амфитеатру Моравског парка, Народна библиотека “Душан Матић” организује, са почетком у 18 сати, трибину ”Козара 1942. – Симбол Видовданске етике”. “Трибина је урађена и припремљена са Музејом жртава геноцида у Београду. “Сматрамо да је геноцид и оно што се дешав српском народу тренутно веома актуелна тема. У раду трибине ће моћи да учествују грађани, као и представници СУБНОР-а Србије”, рекла је на данашњој конфренцији за медије Љиљана Ђорђевић, директорка “Народне библиотеке “Душан Матић”.

Новак Новаковић, директор Музеја “Хореум Марги – Равно” рекао је да ће у оквиру обележавања Видовданских свечаности, музеј приредити промоцију публикације чији је издавач сам музеј, а тиче се ратних меморијала на територији општине Ћуприја. “Промоција ће бити одржана у среду, 26. јуна, од 19 сати, у парку испред Фонда пензијско-инвалидског осигурања, а реч је о студији коју је радио Завод за заштиту споменика културе у сарадњи са Општином Ћуприја 2018. године и тиче се стања и броја ратних меморијала на територији општине, везано пре свега за Ослободилачке ратове, за Први и Други светски рат", рекао је Новак Новаковић, директор Музеја “Хореум Марги – Равно” у Ћуприји. Он је додао да ће већ почетком следеће седмице у Галерији музеја бити доступна и изложба слика са Ликовне колоније “Раваница”.

“У оквиру Видовданских свечаности Установа културе “Ћуприја” је као и претходних година, узела учешће, а ове године ћемо организовати Монодраму под називом “Ветар и Заставе” чачанског Градског позоришта. Представа ће бити изведена у Амфитеатру Моравског парка, у суботу, 29. јуна, у 20 часова. Комад је рађен по тексту нашег прослављеног писца, књижевника Дејана Стојиљковића, у режији Милана Милосављевића. То је монодрасма која говори о великом српском јунаку, хероју српске револуције Танаску Рајићу. Ово је права прича у право време, јер се кроз живот и дело Танаска Рајића на неки начин протеже тај Видовдански мит и та слободарска традиција Срба”, рекао је Стефан Стаменковић, директор “Установе културе “Ћуприја”.

На данашњој конференцији за штампу одржаној поводом Видовданских свечаности, председник Општине Ћуприја, Јелена Ђулинац истакла је да је 27. јун за њу лично један посебан и надасве један догађај који треба да буде посећен у великом броју, а то је догађај који ће обележити и Свечана академија поводом Видовдана, са почетком у 19 сати и концерт Групе “Златник” од 20 часова, у порти Манастира Раванице. Оно што је за Општину Ћуприја од посебног значаја је додела награда и признања најбољим ученицима, у порти Манастира Раванице од 17 часова.

Видовданска литургија у Манастиру Раваници почиње, 28. јуна, у 8 сати и 30 минута, а витешке игре “Свибор” у 10 сати.

Ове године Видовданске трке неће бити из објективних разлога. Сви садржаји су бесплатни за посетиоце, а за програме који ће бити одржани у Сењу биће обезбеђен бесплатан превоз, о чему ће грађани бити накнадно обавештени путем медија и друштвених мрежа, речено је на данашњој конфренцији за медије одржаној поводом Видовданских свечаности.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram