ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ 5. ФЕСТИВАЛА МУЗИЧКЕ ИЗУЗЕТНОСТИ РАВАНЕЛИУС

Објављено 01/07/2024 у 
Podeli ovu objavu:

Данас је у Школи за музичке таленте у Ћуприји, одржана конфренција за медије, поводом јубиларног 5. Фестивала музичке изузетности Раванелиус, који ће бити одржан од 5. до 12. јула. Медијима се најпре обратио Владимир Васиљевић, заменик председника Општине Ћуприја.

“Посебна ми је част што могу да се обратим испред локалне самоуправе, јер нас за пар дана очекује један велики музички спектакл који се пети пут заредом дешава у нашој Ћуприји. Стварно сам препоносан што заједно радимо једну велику, важну и битну ствар. Овакву врсту фестивала би требало одвојити, јер оваква врста манифестација и догађаја се не дешава на сваком кораку, за разлику од других манифестација, тим пре што и Школа за музичке таленте постији у нашем граду. Зато је важно да идеју о овом фестивалу ширимо што даље, да је приближавамо људима, како би презентовали наш град на који смо препоносни и да презентујемо наравно Школу за музичке таленте, као и Основну музичку школу “Душан Сковран”, рекао је данас Владимир Васиљевић, заменик председника Општине Ћуприја, на конфренцији за медије поводом предстојећег 5. Фестивала музичке изузетности Раванелиус. Он је нагласио да је сигуран да је програм фестивала више него добар, о чему сведоче и гости из неколико земаља, што је скоро недостижно за много веће фестивале.”Мислим да је екипа која је правила програм на челу са уметничким директором фестивала Драганом Ђорђевићем Сузукијем, то одрадила врхунски”, истакао је Васиљевић.

Директор Фестивала Раванелиус, Стефан Стаменковић рекао је да је то иузузетно важан фестивал, изузетан програм, изузетан јубилеј, што је резултат онога што имамо већ годинама уназад. “То је озбиљан рад на промовисању музичке културе и озбиљан рад што се музичке просвете тиче. Ћуприја је поносна на чињеницу да има Школу за музичке таленте и Основну музичку школу “Душан Сковран”. Поред концерата класичне музике, имаћемо и пратеће активности у виду програма за децу, рекао је Стефан Стаменковић, директор фестивала и позвао све да дођу у Школу за музичке таленте, где ће у петак, 5. јула, са, почетком у 21. сат, бити отворен фестивал.

“Веома смо поносни на мали јубилеј али нама веома значајан и потрудили смо се да направимо на понос програм фестивала за ову годину. Није мала ствар да фестивал траје осам дана. То је изазов и за велике градове. За петогодишњицу крећемо са једним лепим отварањем у петак, 5. јула, у дворишту Школе за музичке таленте. У част петогодишњице, основали смо Национални симфонијски оркестар Србије. Оркестар чине наши најистакнутији музичари, а један од куриозитета, је што ће већи део да представљју чланови Београдке филхармоније. Програм је сачињен из два дела, а први је са кинеским композицијама, а у другом делу су нека од најпознатијих дела класичне музике," рекао је данас Драган Ђорђевић, уметнички директор фестивала.

На овогодишњем Раванелиусу биће одржано седам концерата класичне музике: "Орао и змај", "Заједно у хармонији", "Прича о харфи", "Чело фантазија", "Некад и сад", Концерт полазника Раванелиусове радионице, опера за децу "Корњача и зец", Концерт традиционалне музике "Калем на Морави", а биће уприличени и програми посвећени најмлађима "Права музика за моје дете" и Музички биоскоп "Ко воли цртаће", трибина "Изазови организације међународног музичког фестивала”, као и мајсторске радионице гостујућих уметника.

Фестивал ће угостити бројне реномиране уметнике из иностранства, међу којима су виолиста Максим Ризанов, виолинисти Никита Борисоглебски и Кјуан Јуан, виолончелисти Разван Сума, Ела Бокор и Дора Кокаш, сопран Ванже Жанг и диригент Ифан Сун. Од уметника из Србије наступиће виолончелиста Драган Ђорђевић, виолинисткиње Марија Шпенглер Марковић и Јелена Хорват, виолисткиња Бојана Шеровић, харфисткиње Љиљана Несторовска и Милена Станишић, гитариста Срђан Тошић, диригент Дејан Дачић, као и Удружење уметника "Високо Це", Музички центар Бим Бам и Гудачки квинтет Јелена Димитријевић, виолина, Иван Нешић, виолина, Урош Бабић, виола, Ђорђе Милошевић, виолончело, Никола Буљанчевић, контрабас.

Директорка Школе за музичке талене у Ћуприји, Данијела Јовић, рекла је да цео пројекат не би ни настао да није било покровитељства Општине Ћуприја. “Некако смо одувек имали резултате, али требало је то да оде у свет, да се прочује, да нам донесе неке нове ђаке. Ипак је требало да у једном тренутку сјединимо наше снаге и да општина стане иза ове школе, као што је то и и урадила, тако да је овај мали јубилеј, за нас велики, што је нешто што сведочи о томе да је просто сазрело време и да је овде један успешан тим који добија. Надам се да ће се то тако наставити и у будућности", рекла је Данијела Јовић”, директорка Школе за музичке таленте у Ћуприји. Она је истакла да се свет приближио нашој Ћуприји и рекла је да ће бити и полазника за мастер клас из иностранства, а дешаваће се и мастер класови за све гудачке инструменте, што представља Школу за музичке таленте. “Простор школе ће бити отворен и за бивше ученике, тако да користимо ову прилику да се окупе бивши ђаци. Концерт затварања је поверен Школи за музичке таленте. Са Велики оркестром ради професор Драган Мирчић, који је припремио наше гудаче, којима ће се придружити и неки бивши ученици. Задовољство нам је што ћемо наступити сами 12. јула, у реновираној сали Основне музичке школе “Душан Сковран”. Са оваквим фестивалом можемо да парирамо светским метрополама и фестивалима који се тамо одржавају,” истакла је Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте.

“Раванелиус у оквиру туристичке понуде Општине Ћуприја, представља нешто изузетно велико, значајно и помпезно,па је то за Туристичку организацију један врло озбиљан задатак, у улози домаћина и пружаоца разних сервисних информација. Самим тим што овај фестивал окупља бројне учеснике и што они у својој структури, имају и домаће и стране извођаче, ми смо ове године заиста спремни и организовани у тој мери да свима будемо на располагању, а све њих заједно, као и посетиоце овог фестивала позивамо да у свим данима фестивала, а и мимо тога посете све остале туристичке потенцијале Општине Ћуприја, којима се дичимо и поносимо”, рекла је Јелена Петровић, директорка Туристичке организације општине Ћуприја на данашњој конфренцији за медије, одржаној поводом предстојећег 5. Фестивала музичке изузетности Раванелиус.

Овај пројекат је суфинансиран средствима из буџета Општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram