ОДРЖАНА 9. РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

Објављено 11/10/2021 у 
Podeli ovu objavu:

У сали Школе за основно музичко образовање “Душан Сковран” данас је одржана 9. редовна седница Скупштине општине Ћуприја на којој је разматран и усвојен предлог Одлуке о о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Ћуприја за 2021. годину. Како је наведено у образложењу Ребалансом буџета врши се усклађивање прихода и примања, као и расхода и издатака буџета на нижем, вишем или истом нивоу, у складу са Законом.

Овом изменом обим буџета је повећан обим буџета због усвајања Решења Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за остваривање права на подстицаје за инвестиције за унапређење и развој руралне јавне инфраструктуре у 2021. години, којим ће бити обухваћена реконструкција улица у селима на територији ћупријске Општине. Министарство за бригу о селу је донело решење о додели бесповратних средстава за организацију Манифестације „Михољски сусрети села“.

У образложењу такође стоји, да је повећање извршено и за потребе пројекта „Чиста Србија“ који се односи за изградњу постројења за прераду отпадних вода и изградњу канализационе мреже у селима на територији Општине Ћуприја, које ће финансирати Министарство грађевинарства и саобраћајне инфраструктуре, док је општина обезбедила геодетско снимање и израду Катастарског плана.

Како би општина била у могућности да конкурише за доделу средстава по јавном позиву за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, потребно је било Одлуком о буџету предвидети и средства за ове намене. Такође дошло је до мањих корекција расхода код индиректних корисника буџета, јер су се за поједине активности и манифестације, које због епидемије Ковида 19, нису могле бити планиране приликом израде Одлуке о буџету Општине Ћуприја за 2021. годину, због побољшања епидемиолошке ситуације на територији општине, стекли услови да буду одржане.

Одборници Скупштине Општине Ћуприја на данашњој 9. редовној седници, такође су разматрали и усвојили предлог Одлуке о умањењу закупнине пословног простора у јавној својини Општине Ћуприја. У образложењу стоји да се овом Одлуком регулише поступак утврђивања права на умањење закупнине за коришћење пословног простора у својини Општине Ћуприја . Право на умањење обавезе плаћања закупнине по основу ове Одлуке, сматра се државном помоћи рада отклањања штете проузроковане епидемијом заразне болести Covid -19, a право на државну помоћ не може прећи 50 одсто обавезе по закупу, односно номинални износ појединачне помоћи по учеснику на тржишту не може прећи 2.000.000 динара. Државна помоћ може се доделити закупцу који у последње три године, рачунајући и текућу, није остварио право на државну помоћ. Ова Одлука се примењује искључиво на потраживања по основу закупнине за период од 1. јануара 2020. до 1. децембра 2021. године, а захтеви се подносе најкасније до 1. децембра ове године.

Одборници Скупштине општине Ћуприја данас су разматрали и усвојили Предлог одлуке о додели признања и награда за 2021. годину, поводом обележавања 13. октобра Дана Општине Ћуприја.

Како је наведено, звање почасног грађанина Општине Ћуприја добио је Данило Цицмил, саветник председника Републике Србије за инвестиције, за допринос јачању, унапређењу и развоју привредно – економских резултата Општине Ћуприја.

Захвалнице су припале: истакнутом новинару Вељку Влаховићу, дописнику спортског Дневног листа “Спортски журнал”, за дугогодишњи рад и извештавање са свих спортских догађаја на територији ћупријске Општине, Донаторској организацији SWISS-pro, за додељивање значајних средстава за реализацију пројеката из области социјалне заштите, Дому здравља “Ћуприја” за успешно спровођење имунизације на територији општине, као и Ковид амбуланти Дома здравља “Ћуприја” за ангажовање на спречавању ширења пандемије на територији Општине Ћуприја. Захвалнице су такође припале и Славољубу Јовановићу Зонцу, за истакнути педагошки рад и достигнућа у области спорта и Општој болници “Ћуприја” за изузетну пожртвованост у раду свих Ковид -одељења при лечењу оболелих.

Новчане награде у износу од по 30.000 динара добило је 20 стрелаца, а износ од по 5.000 динара још два стрелца противградне станице Радарског центра “Бешњаја”, због изузетног залагања на заштити пољопривредних усева, имовине и људи, на територији Општине Ћуприја у 2021. години.

На данас одржаној 9. редовној седници Скупштине општине Ћуприја разматран је и усвојен захтев за давање сагласности Управном одбору Народне библиотеке “Душан Матић” у Ћуприји, за расписивање и спровођење јавног конкурса за именовање директора Библиотеке, с обзиром на то да четворогодишњи мандат директорки Библиотеке Љиљани Ђорђевић, истиче 1. новембра 2021, године.

Одборници Скупштине Општине Ћуприја данас су донели решење о именовању Стефана Стаменковића, мастера историје из Ћуприје за директора Установе културе “Ћуприја”.

Такође је донето и решење о разрешењу досадашњих и именовању нових чланова Школског одбора Основне школе “Вук Караџић" у Ћуприји.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram