ОДРЖАНА 14. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

Објављено 18/08/2023 у 
Podeli ovu objavu:

ОДРЖАНА 14. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

Данас је одржана 14. седница Скупштине општине Ћуприја сазвана по хитном поступку, на којој је разматран и усвојен предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Ћуприја за 2023. годину. У образложењу је наведено да је обим буџета повећан за износ од 79.833.000 динара по свим изворима финансирања, од чега је 54.778.000 из средстава буџета, док је остатак из других извора финансирања. У приходном делу очекиван је раст пореза на доходак, добит и капиталне добитке, пореза на имовину, донација и помоћи од међународних организација, трансфера и примања од продаје непокретности. У образложењу ове одлуке такође стоји да је Општина Ћуприја код ЕУ ПРО ПЛУС Програма, на Јавном позиву за пројекте пословне инфаструктуре, тако да је за пројекат Изградње дистрибутивне трафостанице у Индустријској зони “Минел” одобрен износ од 168.547 евра, уз учешће локалне самоуправе од 15 одсто, а пројекат ће бити реализован до краја ове ове године. Решењем о распореду и коришћењу средстава за суфинансирање израде развојних докуманата региноналног развоја, кроз Програм кабинета министра без портфеља, задуженог за координацију равномерног регионалног развоја, Општини Ћуприја је прихваћен Пројекат “Израда пројектно-техничке документације реконструкције општинског пута од Индустријске зоне “Добричево” - Ћуприја до Ресавице – село Деспотовац”, у укупном износу од 7.583.000 динара. То је прва фаза пројекта, чија ће реализација почети у 2024. години. Одборници Скупштине општине Ћуприја данас су разматрали су и усвојили предлог Одлуке о остваривању права на доделу бесповратних новчаних средстава за ученике основних школа на територији Општине Ћуприја за школску 2023/2024. годину. Према овој одлуци, родитељи свих ученика основних школа са територије општине на почетку ове школске године, добиће по десет хиљада динара за набавку уџбеника. Породице са више основаца право на новчану помоћ оствариваће за свако појединачно дете, а захтеви за доделу бесповратних средстава биће подношени Општинској управи до 30. септембра. Родитељи, уз попуњен захтев и обрасце који ће се налазити на званичном сајту Општине Ћуприја, приложиће очитану копију личне карте, копију картице текућег рачуна и потврду школе – за свако дете понаособ – да у школској 2023/2024 похађа редовну наставу.

Образлажући предлог Нинослав Ерић, народни посланик и председник Скупштине општине Ћуприја истакао је да ће по први пут сваки ћупријски основац добити по 10 хиљада динара за набавку уџбеника или другог школског прибора и уз исто толико новца колико ће стићи из државне касе, почетак нове школске године ће за родитеље бити много лакши. Ово нам је омогућила, подвукао је Ерић ,одлична реализација буџета па се за првих седам месеци у општинску касу слило 725 милиона што је за 120 милиона више него претходне године. Ерић је најавио и нове значајне инвестиције пре свега апострофирајући реконструкције вртића „Шећерко“ и Основне школе „13 октобар“.

На данас одржаној 14. седници Скупштине општине Ћуприја, сазваној по хитном поступку, разматран је и усвојкен предлог Одлуке о одређивању назива трга на територији насељеног места Ћуприја, а у образложењу је наведено да ће улица Раде Симоновић убудуће носити назив “Трг академика Драгослава Михаиловића”, у част нашег познатог књижевника Драгослава Михаиловића. Такође, биће подигнуто спомен обележје и отворен легат књижевног стваралаштва академика Драгослава Михаиловића. Одборници су данас разматрали и усвојили предлог Одлуке о приступању иради Програма развоја туризма дестинације Деспотовац – Параћин – Ћуприја, а циљ израде овог програма је да се допринесе одрживом развоју територије. Разматран је и усвојен предлог Одлуке о приступању изради Плана развоја Општине за период 0д 2024. до 2030. године. Данас су разматрани и усвојени предлози одлука о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини због изградње производних објеката. Реч је четири парцеле на потесу индустријска зона, укупне површине 5,4 хектара, на којима ће бити подигнути објекти индустријске намене.

Поред осталог на данашњој 14. седници Скупштине општине Ћуприја, сазваној по хитном поступку, одборници су разматрали и усвојили извештај заједничке комисије општина Ћуприја и Параћин о сарадњи у експлоатацији, одржавању и инвестицијама на главном водоводу извориште Света Петка, са кога два града добијају највеће количине воде.

Такође, данас је разматран и усвојен предлог Одлуке о изгледу и употреби грба и заставе Општине Ћуприја.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram