ОДРЖАНА 102. СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

Објављено 05/06/2023 у 
Podeli ovu objavu:

Данас је одржана 102. седница Општинског већа, на којој је разматран и усвојен нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Ћуприја за 2023. годину. У образложењу је наведено да је овом изменом обим буџета повећан за износ од 186.925.000 динара по свим изворима финансирања. Решењем о додели средстава за суфинасирање програма ЈЛС, који се финансирају кроз Програм Министарства културе – “Градови у фокусу 2023”, Општини Ћуприја је прихваћен Пројекат “70 година музике и културе у Ћуприји”. Реализацијом овог пројекта биће адаптиран део објекта Основне музичке школе ”Душан Сковран”, а вредност пројекта је 37.175.000 динара.

Са Министарством за рад, борачка и социјална питања закључен је Уговор о наменским трансферима у социјалној заштити, за услугу личног пратиоца детета са инвалидитетом, у износу од 3.113.011 динара.

Такође, у образложењу нацрта Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Ћуприја за ову годину, стоји да је због побољшања услова живота грађана који живе у сеоским срединама, неопходно извршити реконструкцију и рехабилитацију сеоских саобраћајница, за шта је Општина Ћуприја за 2023. годину, определила средства у износу од 60.000.000 динара, док је у 2024. години, за ове намене планиран износ од 50.000.000 динара.

За Пројекат “Уређење тротоара са инфраструктуром у делу улице Кнеза Милоша од Микићевог моста до Раваничке”, издвојено је 23.200.000 динара.

Потписивањем уговора о додели гранта са Председништвом HELVETAS Swiss Intercooperation SRB, за суфинасирање локалног програма за финансирање малих пројеката идентификованих кроз учешће грађана - ЛПУГ, планирано је 4.950.000 динара, од чега је учешће Општине Ћуприја у износу од 3.000.000 динара, док је HELVETAS доделио средства у износу од 1.950.000 динара.

Чланови Општинског већа су на данашњој 102. седници, поред осталог, разматрали и усвојили нацрт Одлуке о укључивању грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину Општине Ћуприја. Како је наведено у образложењу, овом одлуком се уређују начин, услови и поступак укључивања грађана у опредељивању средстава, прведвиђених Одлуком о Буџету Општине Ћуприја за 2023. годину, за спровођење Пројекта “Директно учешће грађана”. Тиме ће се решити део комуналним проблема што подразумева уређење мањих јавних површина у одређеним деловима града. Право учествовања на Јавном позиву, имају неформалне групе грађана са подручја ћупријске Општине, окупљене око поднете иницијативе – пројекта, најмање 10 потписа грађана, који су измирили пореске обавезе. Група грађана, како стоји у образложењу, може поднети један пројекат, док укупна вредност појединачног пројекта не може бити мања од 100.000 динара.

Такође, на данашњој седници Општинског већа разматран је и усвојен предлог Статута Народне библиотеке “Душан Матић”.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram