ОДРЖАН ХУМАНИТАРАНИ КОНЦЕРТ ГИТАРИСТЕ ЈОХАНА ШМИТА И ОРКЕСТРА ШКОЛЕ ЗА МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ У ЋУПРИЈИ

Објављено 09/12/2021 у 
Podeli ovu objavu:

У организацији Школе за музичке таленте и Установе културе “Ћуприја”, вечерас је у сали Основне музичке школе “Душан Сковран” у Ћуприји, одржан концерт Јохана Шмита, чувеног гитаристе из Швајцарске и Оркестра Школе за музичке таленте. На програму су била дела Јохана Себастијана Баха и Хоакина Родрига, као и српских композитора Константина Бабића, Александра Вујића и Маје Ле Ру Обрадовић.

Ово је прво гостовање надареног швајцарског уметника у нашем граду.

Јохан Шмит се школовао у Женеви и Лозани, где је завршио постдипломске студије у класи чувеног гитаристе и педагога Дагоберта Линареса. Гаји посебно интересовање за савремену музику, блиско сарађује са композиторима Хоскином Швизегебелом, Мајом Ле Ру Обрадовић и Арноом Филионом, који му је посветио Концерт за гитару и оркестар. Победник је на врло престижном конкурсу „Guitar Foundation of America“, као и на такмичењима гитариста у Кини, Француској, Грчкој. После наступа у Ћуприји и Београду, Јохана Шмита очекују гостовања у Сједињеним Америчким Државама, Канади, Мексику и Кини.

Школа за музичке таленте има статус Школе од посебног значаја. Једна је од три такве образовне институције у свету, окупља најталентованију децу из свих крајева Србије, па и шире. Гудачког је смера и у њој се ове школске године образује 75 ученика од 6 до 18 година. Већину наставног кадра у школи чине некадашњи ученици, који су се вратили како би наставили традицију и преносили знање млађим генерацијама. Осим образовне функције, Школа за музичке таленте има богату концертну делатност у земљи и иностранству - млади музичари имају прилику да током свог школовања сарађују са еминентним извиђачима и диригентима. Данас са оркестром школе ради професор Драган Мирчић.

На иницијативу ученика Школе за музичке таленте, концерт је хуманитарног карактера, а прикупљена средства су намењена сестринству манастира Света Петка код Параћина, за децу и одрасле са посебним потребама.

Иначе, у суботу, 11. децембра, Јохан Шмит и оркестар Школе за музичке таленте наступиће у Задужбини Илије Милосављевића Коларца у Београду.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram