ОБЕЛЕЖЕНА 218. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ИВАНКОВЦУ

Објављено 18/08/2023 у 
Podeli ovu objavu:

Одржавањем помена иванковачким јунацима, интонирањем Химне “Боже правде”, полагањем венаца крај споменика Миленку Стојковићу, уз државне и војне почасти, данас је на локалитету “Шанчеви на Иванковцу” код Ћуприје, обележена 218. годишњица Боја на Иванковцу. Венце су положили Милош Ковачевић, вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, бораачка и социјална питања, представници Војске Србије, Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, представници СУБНОР-а, као и борачких организација.

Државну церемонију су организовали Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција Ослободилачких ратова Србије и Општина Ћуприја.

"На месту на коме данас стојимо постаљен је први темељ српске државе, поставила га је чета устаника под вођством војвода Миленка Стојковића и Петра Добрњца. Наредне темеље укопаће устаничка војска подно зидина Београда, на Мишару, Чегру, на Делиграду и све те темеље, као и вековима уназад и деценијама касније, добро ће залити сопственом крвљу. На тим темељима Милош Обреновић ће неколико година касније, почети да подиже Српску државу, држећи у једној руци сабљу да је од напасника брани. Зато темељи ове наше државе и данас стоје јако чврсто, нису се померили иако је рушитеља и насилника вазда било”, истакао је данас Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, поводом обележавања 218. годишњице Боја на Иванковцу. Председник Антић је такође рекао да је прва победа српских устаника над регуларном војском Османлијског царства, дала српској револуцији неопходан замах. “Србија је кренула у пут ослобођења, афирмације националног идентитета и стварања сопствене државе. На нама је да тај слободарски дух који се на овом месту и те како осећа и даље негујемо, да Иванковац, Мишар, Чегар и сва та наша света места буду учионице историје”. То је дуг устаницима”, нагласио је председник Антић.

Присутнима се потом обратио Милош Ковачевић, вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, бораачка и социјална питања, “Вођи Првог српског устанка вожду Карађорђу Петровићу и његовим храбрим устаницима је првима пошло за руком да поведу тадашњи народ у устанак проти Османлија у читавој тадашњој Европи, али су они такође створили прве институције модерне Српске дртжаве. Зато би Србија требало да се сећа и вожда Карађорђа и многих других својих великих синова и јунака као што су били Миленко Стојковић и Петар Добрњац, који су имали кључну улогу у победи у Боју на Ивакковцу. Они су се борили да бисмо ми њихови потомци могли да живимо у слободној и независној Србији. Која ће сама одлучивати о томе шта ће и како ће да ради, какву ће политику да води, како ће да се развија, шта ће да гради и у шта ће да се уложи. Важно је да градимо културу сећања да би наша деца знала ко су, шта су и колко је поносно и лепо бити Србин”, истакао је данас поводом обележавања 218. годишњице Боја на Иванковцу, Милош Ковачевић, вршилац дужности помоћника министра за рад, запошљавање, бораачка и социјална питања.

У програму је учествовла Јелена Качавенда, сопран , која је извела нумеру композитора Корнелија Станковића “Расло ми је бадем дрво”, док је драмски уметник Лепомир Ивковић извео “Монолог Вожда Карађорђа”.

Као и сваке, и ове године уприличено је пуцање из реплике Карађорђевог, трешњевог топа, који је део сталне историјске поставке Музеја “Хореум Марги – Равно” у Ћуприји, везане за Бој на Иванковцу.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram