МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА "ФОКУС НА ПУТУ" ОД 9. ДО 15. ОКТОБРА

Објављено 09/10/2023 у 
Podeli ovu objavu:

У периоду од 9. до 15. октобра 2023.године, у 30 европских земаља које су чланице организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе), биће спроведена

акција под називом „Фокус на путу“ (Focus on the road).

Акција ће бити усмерена на откривање и санкционисање прекршаја непрописног коришћења мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка коловоза.

Коришћење мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак двадесет пута, што чини овај прекршај једним од тренутно највећих проблема безбедности саобраћаја на путевима.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око 5% пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице током преласка коловоза, док се проценат возача који непрописно користе мобилни телефон за време вожње креће од 4% до 15%, у зависности од врсте возила.

Полицијски службеници саобраћајне полиције Полицијске управе у Јагодини од почетка године санкционисали су око 1.300 возача због непрописног коришћења мобилног телефона у току вожње.

Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram