ДАНАС У ЋУПРИЈИ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ТРАДИЦИОНАЛНИХ ИНСТРУМЕНАТА “ЗВУЦИ СВЕТА”

Објављено 06/11/2023 у 
Podeli ovu objavu:

У организацији Установе културе “Ћуприја”, данас је у Галерији Установе културе, бившем “Синђелићу” у Ћуприји, отворена Изложба традиционалних инструмената под називом “Звуци света”, Удружења грађана “Наслеђе” из Деспотовца. Изложбу је отворио историчар Стефан Стаменковић, директор Установе културе “Ћуприја”.

Пројекат „Звуци света“ је створен у циљу едукације опште популације о инструментима и музици света, кроз изложбе, предавања и перформансе. У питању је један специфичан пројекат где ће сви заинтересовани моћи да се упознају са несвакидашњим инструментима за наше поднебље, сазнају о њима и одакле долазе, како се користе, да пробају да свирају на њима,као и да чују како ти инструменти у рукама професионалца и звуче. Посетиоци су били у прилици да слушају звуке инструмената из Африке, Русије, са Блиског истока, Балкана, Кариба, Индије, Француске.

Циљ пројекта је афирмација, и едукација становништва, нарочито деце и младих, о светској музичкој културној баштини, кроз лично искуство, развој свести о значају очувања наше и светске културне баштине као и популаризација музичке уметности кроз музику и инструменте који долазе из целог света и нису познати широј јавности.

Изложба ће бити затворена у четвртак, 9. новембра, концертом Дулета Ресавца “Звуци света”. Концерт ће бити одржан у галерији Установе културе “Ћуприја”, бившем “Синђелићу”, са почетком у 18 часова.

Пројекат „Звуци света“ суфинансиран је од стране Министарства културе Републике Србије.

  • Овај пројекат је суфинансиран средствима из буџета Општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram