ДАНАС ЈЕ СРЂЕВДАН

Објављено 20/10/2021 у 
Podeli ovu objavu:

Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен Светим мученицима Сергију и Вакху, који су према легенди, били римски достојанственици на двору цара Максимијана, савладара цара Диоклецијана. За овај дан, као и за велики број светаца, везују се бројна веровања.Земљорадници нарочито пазе да на Срђевдан не излазе у поља, јер на тај дан не ваља орати и радити послове у башти.

Такође, овај празник је у црквеном календару обележен црним словом, па не би требало радити кућне послове.

Свети Сергије и Вакхо због припадности хришћанској вери и одбијања да се поклоне римским боговима погубљени су у Сирији, где је њихов култ успостављен и одакле се раширио по истоку.

Сам цар Максимилијан је наредио да им се одузму војничка одела и сви знаци части, достојанства и чина. Потом их је послао у изгнанство у Азију свом намеснику Антиоху.

Намесник је покушао да их убеди да се одрекну Христа да би себе спасли бешчашћа, мука и смрти, али оба светитеља остала су чврсти у својој вери. Свети Вакхо издахнуо је под батинама намесникових војника, а свети Сергије одмах потом био је мучен и посечен у граду Росафу у Сирији.Оба ова мученика и витеза вере Христове страдали су око 303. године.

Свети Сергије нарочито је био поштован у граду Ресафи, где је погубљен, који је једно време носио име „Сергиополис“ и у 6. веку био велико ходочасничко место читавог Истока.

Ова слава је у средњовековној Зети била једна од значајнијих.

Према једној легенди, приликом преноса моштију Светог Саве из Трнова, у Милешеву су пренете и мошти Светих Сергија и Вакха, где је од раније постојао култ ових светитеља, о чему сведоче и њихове фреске из најранијег периода фрескописа у Милешеви.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram