ДAНАС ЈЕ МИХОЉДАН

Објављено 12/10/2021 у 
Podeli ovu objavu:

Православни верници данас обележавају празник светог Кирјака у народу познатији и као Михољдан. Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

Српска православна црква и веерници обележавају  празник светитеља и великог подвижника хришћанске вере Кирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смену лета и јесени.

Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као "Михољско лето".

Свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира где се посветивши се хришћанској вери и борио против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно и то по заласку Сунца.

Киријака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних.  Поживео је 109 година и упокојио се 557. у пустињи где је провео старост и последње године живота.

Свети Кирјак је заштитник и слава многих српских домова. Слави се у Боки Которској као заштитник помораца, а у појединим српским селима се одржавају заветине и организују литије.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram