ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА 8. МАРТ

Објављено 08/03/2023 у 
Podeli ovu objavu:

Широм света обележава се 8. март, Међународни дан жена, у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и марш више од 15.000 жена у Њујорку које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Дан жена установљен је на Другој међународној конференцији жена социјалиста, 8. марта 1910. године у Копенхагену, на иницијативу Немице Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета.

Дан жена први пут је обележен 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, када је више од милион жена и мушкараца присуствовало скуповима на којима је захтевано да жене гласају на изборима, да им се омогући да заузимају јавне положаје, да имају право на рад и стручно образовање

Демонстрације радница одржавале су се у скоро свим већим европским градовима сваке године до 1915. и ширења Првог светског рата.

Главни захтев био је да европске земље коначно уведу универзално право гласа.

У Србији се Дан жена обележава од 1914. године, а Уједињене нације су 8. март, званично прогласиле Међународним даном жена 1975. године.

Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram