ДАНАС ЈЕ БОЖИЋ

Објављено 07/01/2022 у 
Podeli ovu objavu:

МИР БОЖЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!

СРЕЋАН БОЖИЋ ЖЕЛИ ВАМ РАДИО ХОРЕУМ МАРГИ ИЗ ЋУПРИЈЕ, 95,1 Мhz И ПОРТАЛ ХОРЕУММАРГИ ИНФО.РС!HORREUMMARGIINFO.RS

Српска православна црква и верници славе данас најрадоснији хришћански празник, дан рођења Исуса Христа – Божић.

Божић је, уз Ускрс, један од два највећа хришћанска празника. Божић је дан када се слави рођење Христово, чији Дух доноси мир и праштање. Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу.

Божић, 7. јануар, почиње дочекивањем положајника, одласком у цркву на службу и причест. Први дан Божића је дан радости, рађања и обнављања живота. Код Срба постоје бројни обичаји везани за Божић, а верници се поздрављају свуда исто: Христос се роди! Ваистину се роди!

Српска православна црква и верници Божић славе три дана. Други дан Божића је Сабор Пресвете Богородице, који црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави Свети архиђакон Стефан.

Поред Српске православне цркве, Божић 7. јанура, прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који као свој богослужбени поштују Јулијански календар.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram