ЋУПРИЈСКА ПУБЛИКА УЖИВАЛА У НОВОГОДИШЊЕМ КОНЦЕРТУ ВРХУНСКИХ УМЕТНИКА ДРАГАНА ЂОРЂЕВИЋА СУЗУКИЈА И ДУШАНА ЕГЕРИЋА

Објављено 22/12/2022 у 
Podeli ovu objavu:

У организацији Установе културе “Ћуприја” вечерас је у сали Основне музичке школе "Душан Сковран" у Ћуприји, одржан Новогодишњи концерт врхунских уметника виолончелисте Драгана Ђорђевића Сузукија и Душана Егерића у клавирској пратњи. На програму су била дела Шумана, Менделсона, Шнитке, Бетовена и Попера.

Виолончелиста Драган Ђорђевић Сузуки једна је од најоригиналнијих уметничких личности своје генерације. У јавности познат као Сузуки надимак је добио захваљујући чувеној Сузуки методи, која му је помогла у првим музичким корацима када је имао само шест година. Своје музичко образовање започео је са виолином у Школи за музичке таленте у Ћуприји, али две године касније опредељује се за виолончело. По завршетку студија на Факултету музичке уметности у Београду, одлази у Лондон где у класи професора Стефана Попова на Guildhall школи за музику и драму а 2002.године, упознаје Јанг Чанг Чоа и наставља усавршавање у његовој класи на Високој школи за музику у Есену. У Немачкој добија престижну Почасну диплому, а истовремено као млад музичар именован је за професора вилончела на Факултету музичке уметности у Београду. Један од његових приоритета био је усавршавање солистичке и камерне музике. Као солиста и камерни музичар наступа широм света и на међународним фестивалима: BBC PROMS, City of London Festival, Охридско лето, БЕМУС, Zagreb Summer Evenings, НОМУС, Котор-Арт, ЧЕЛО ФЕСТ у Београду. Наступао је са Bergische Symfoniker, Београдском и македонском филхармонијом, Kammer Philarmonie Amade, Симфонијским оркестром РТС-а, Kамерата Сербика, Bamber Chamber Orchestra, Војвођанским симфоничарима, Гудачима Св. Ђорђа, Симфонијским оркестром РТВ Словеније и југоисточне Европе, Плевенском филхармонијом, Камерним оркестром “Душан Сковран”. Драган Ђорђевић Сузуки је лауреат међународних такмичења: Antonio Janigro, Markneurkirchen, Међународног такмичења Jeunesses Musicales у Београду и добитник је многих других специјалних награда. Ванредни је професор на Факултету музичких уметности у Београду, био је уметнички директор Школе за музичке таленте од 2015. дo 2021, а 2019. године је именован за уметничког директора Фестивала музичке изузетности „Раванелиус“ у Ћуприји.

Душан Егерић је магистрирао клавир на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Дејана Стошића.
У току школовања освојио је значајан број награда на националним такмичењима ученика и студената музике, као и награда на међународним такмичењима младих пијаниста у Стрези, ”Николај Рубинштајн” у Паризу, ”Сергеј Рахмањинов” у Новгороду.

Добитник је награде из фонда ”Олга Михаиловић” за најталентованијег студента клавира 2001. године, и награде фонда ”Емил Хајек” за најперспективнијег младог пијанисту 2007. године.

Пијаниста Душан Егерић је као солиста, са оркестром и бројним камерним саставима наступао је у Србији, Русији, Аустрији, Шведској, Словенији, Немачкој, Италији и Француској. Постаје уметнички сарадник 2012. године на катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram