АМБАСАДОР МЕКСИКА У СРБИЈИ ЊЕГОВА ЕКСЕЛЕНЦИЈА КАРЛОС ИСАУРО ФЕЛИКС КОРОНА ДАНАС ПОСЕТИО ЋУПРИЈУ

Објављено 30/09/2022 у 
Podeli ovu objavu:

Поводом обележавања 76 година дипломатских односа између Мексика и Србије и отварања изложбе "Мексико у историјској штампи Србије", данас је у згради општине Ћуприја, је у згради Јовица Антић, председник Општине Ћуприја примио Амбасадора Мексика у Србији Његову екселенцију Карлоса Исаура Феликса Корону, коме је пожелео добродошлицу и захвалио се на посети. “Срби су као народ такви да знају да препознају искрено пријатељство и да своје пријатеље јако поштују, а народ Мексика је наш истински и деценијски пријатељ. Србија и Мексико деле доследност у поштовању међународног права и суверенитета свих земаља, а Мексико је то на примеру поштовања интегритета Србије свакако доказао”, рекао је данас председник Општине Ћуприја поводом посете Амбасадора Мексика Ћуприји.

Његова екселенција Амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона је рекао да је за њега велика част и задовољство што се налази, како је нагласио у овом дивном граду Ћуприји и захвалио се председнику општине и целом његовом тиму. ”Мексико и Србија су пријатељске земље, пријатељски народи који деле пуно сличности. Мексико је као и Србија током своје историје морао да се бори за свој суверенитет и пуно се борио да би очувао свој садашњи статус. Мексико има једну принципијелну спољну политику и држи се основних закона и управо захваљујући том ставу Мексика, Мексико је подржао Србију у својој борби за одржање своје територије”, рекао је данас Његова екселенција Амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона. Амбасадор Мексика у Србији је такође истакао да се управо овом изложбом доказује да интерес који је постојао између обе земље потиче још из 1844. године, као и да је то нешто што нас јако повезује.

Након пријема уваженог госта, Општина Ћуприја и Амбасада Мексика у Србији у Музеју „Хореум Марги – Равно“ у Ћуприји, приредиле су изложбу “Мексико у историјској штампи Србије” и промоцију дигиталног портала под истим називом. Говорећи о пријатељству два народа председник Општине Ћуприја Јовица Антић је истакао да су Мексико и Србија удаљене али пријатељске земље, што је Мексико и показао кроз поштовање територијалног интегритета Србије. Председник општине се такође захвалио ентузијастима на организовању изложбе “Мексико у историјској штампи Србије”.

Потом се присутнима обратио Амбасадор Мексика у Србији Његова екселенција Карлос Исауро Феликс Корона који је рекао да је за њега велика част што је на отварању предивне изложбе у историјском музеју у Ћуприји, који је како је истакао, фасцинантан. “Ова изложба је јединствена и заиста показује које смо све везе имали од 1844. године па до данас. Наши званични дипломатски односи трају 76 година, али заправо наша повезаност траје много дуже, што показује упаво ова изложба. Оно што желимо овом изложбом је да имамо веће присуство Мексика на целој територији Србије”, нагласио је данас Амбасадор Мексика у Србији. Његова екселенција Карлос Исауро Феликс Корона, Амбасадор Мексика у Србији се такође захвалио директорки библиотеке Љиљани Ђорђевић, директору Музеја “Хореум Марги -Равно” Новаку Новаковићу, који су, како је рекао, омогућили да се ова дивна изложба нађе данас овде. Такође Амбасадор Мексика у Србији је изразио и захвалност Виктору Лазићу, председнику Удружења “Адлигат” на подршци и помоћи и позвао све грађане Ћуприје да посете изложбу.

Обраћајући се присутнима, Виктор Лазић, председник Удружења “Адлигат” рекао је да је ова изложба нешто посебно зато што је то изложба историје Мексика проткана у историји Србије. “На хиљаде чланака које су наши медији објављивали у претходних 150 година, ова изложба је уједно и подвиг српске дигитализације”, истакао је Лазић.

Дигитални портал презентује 353 чланка из историјске штампе Србије о Мексику у периоду од 1844. до 1953. године, а на поставци су на паноима представљени најзанимљивији чланци са овог портала. Портал такође саджи вредне материјале који сведоче о начину на који је штампа у Србији у континуитету и пре успостављања дипломатских односа Србије Мексика исказивала интересовање за догађаје у Мексику и пратила све важне развојне путеве ове, географгски удаљене, али очигледно по свим другим критеријумима Србији блиске земље. Успостављање дипломатских односа 1946. године само је врхунац већ постојећих културних, друштвених, научних, привредних и других веза које су постојале између два народа у претходном периоду.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram