У организацији Спортског савеза Ћуприје, у Спортској хали “Ада” данас су одржане Мини олимпијске игре за основце. Учествовали је око 100 ученика од првог до четвртог разреда основних школа “Ђура Јакшић”, “Вук Караџић” и “13. октобар”. Такмичење је обухватило полигон спретности. Свака екипа је имала 12 чланова, а такмичење је обухватило полигон спретности. У зависности од узраста, ученици су своју спретност показали на забавном полигону, за прваке, ученици другог разреда такмичили су се на полигону у виду штафете, док је трећи разред своју спретност, показао на полигону свестраности. Циљ ове традиционалне спортске манифестације је промоција бављења било каквим видом физичке активности код деце у најранијем узрасту, као и правилно развијање толеранције, фер плеја и такмичарског духа код деце.

У организацији Туристичке организације Општине Ћуприја, у Дому културе у Исакову, одржана је Трибина на тему “Унапређење руралног туризма на територији Општине Ћуприја кроз стварање могућности за развој ловног туризма”.

О локалним, националним и регионалним мерама подршке развоју руралног туризма, регистрацији сеоских домаћинстава и категоризацији смештајних капацитета, говорили су представници Локалне самоуправе општине Ћуприја, Туристичке организације, представници Локалне пореске администрације, Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Ловачког удружења „Морава“ из Ћуприје, као и домаћини.

Као пример добре праксе, своја искуства са посетиоцима трибине, поделила је предузетница Ана Никодијевић из Овсишта код Тополе, познатија на друштвеним мрежама као „Анина домаћа зимница“.

Ова занимљива и корисна Трибина намењена је свим физичким и правним лицима која су заитересована за обављање ове делатности, запосленима у туризму, као и младима који своју будућност виде на селу.

У Спортској хали “Ада” у Ћуприји данас је одржано Међуокружно такмичење у баскету 3 на 3 и у кошарци, у мушкој конкуренцији за ученике основних школа из Поморавског, Борског, Подунавског и Браничевског округа. У баскету су се такмичиле екипе из Ћуприје, Смедерева, Смедеревске Паланке и Пожаревца, а у кошарци основци из Мајданпека, Смедерева, Пожаревца и Ћуприје.

У оквиру Пројекта "Кутак за оснаживање породице", који спроводи Црвени крст Ћуприја, у сарадњи са Центром за социјални рад, Домом здравља, Удружењем “Подршком до осмеха”, уз подршку Општине Ћуприја, у Дому здравља у Ћуприји, у среду, 27. марта, биће биће представљени Центар за социјални рад и Центар за породични смештај и усвојење. Радионицу ће водити социјална радница Невена Јањић, координаторка овог пројекта, а предавачи су Милица Марковић Јоцић, педагог, Драгана Милојевић, социјална радница, Александра Миленковић, психолог и Вељко Јањетовић, специјални педагог. Радионици ће присуствовати студенти и средњошколци из Ћуприје, а почетак је у 17 часова.

У оквиру активности Огранка Електродистрибуције Јагодина - Погона Ћуприја, на припреми дистрибутивне мреже за предстојећу сезону, са циљем унапређења квалитета снабдевања електричном енергијом корисника и превенције кварова, у среду, 27. марта, у времену од 9 до 10 сати, без електричне енергије биће корисници у згради у Карађорђевој улици број 73.

Током трајања радова моле се корисници да искључе своје уређаје са мреже и да их поново укључе по обнављању снабдевања електричном енергијом.

У случају лоших временских услова, радови ће бити одложени за други термин, о чему ће корисници бити на време обавештени.

У организацији Туристичке организације Општине Ћуприја, у среду, 27. марта, у Дому културе у Исакову, биће одржана Трибина на тему “Унапређење руралног туризма на територији Општине Ћуприја кроз стварање могућности за развој ловног туризма”.

О локалним, националним и регионалним мерама подршке развоју руралног туризма, регистрацији сеоских домаћинстава и категоризацији смештајних капацитета, говориће представници Локалне самоуправе општине Ћуприја, Туристичке организације, представници Локалне пореске администрације, Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, Ловачког удружења „Морава“ из Ћуприје и домаћини.

Као пример добре праксе, своја искуства са посетиоцима трибине, поделиће предузетница Ана Никодијевић из Овсишта код Тополе, познатија на друштвеним мрежама као „Анина зимница“.

Трибина је намењена свим физичким и правним лицима која су заитересована за обављање ове делатности, запосленима у туризму, као и младима који своју будућност виде на селу.

Трибина почиње у 17 сати.

Министарство туризма и омладине расписало је Јавни позив за доделу саредстава подстицаја за развој и унапређење руралног туризма и угоститељства на територији Републике Србије. Право на доделу средстава имају сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно куће, евидентирани у Информационом систему Е-туриста. Укупан износ средсава је 2,9 милиона динара по пројекту, уз обавезно учешће од 10 одсто од укупне вредности инвестиције, а намењена су за доградњу и додатно опремање постојећих угоститељских објеката.

Захтеви се подносе до 15. априла, а уз попуњен захтев доставља се понуда овлашћеног извођача – добављача и потписане изјаве доступне на сајту министарства.

Полагањем венаца на Споменик сећања на НАТО агресију, у центру Ћуприје и одавањем поште жртвама НАТО агресије, данас је обележена 25. годишњица од почетка НАТО бомбардовања тадашње Савезне Републике Југославије – Дан сећања на НАТО агресију.

Венце су положили председник Општине Ћуприја Јелена Ђулиинац и Владимир Васиљевић, заменик председника Општине Ћуприја представници Општинског одбора СУБНОР-а и Војске Србије, као и представници Удружења бораца, ратних војних инвалида и чланови њихових породица.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 25 година. За 78 дана, према процени, погинуло je најмање 2500 људи, а рањено је и повређено више од 12.500 особа.

НАТО је 24. марта 1999. године, у 19.45 започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више подручја Србије и Црне Горе.

Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, подржане стратешким бомбардерима који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД. Најпре су гађане касарне и јединице противваздушне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

За 78 дана НАТО агресије, Општина Ћуприја је бомбардована 12 пута са 92 пројектила.

Ћуприја је гађана два пута, 8. априла и 29. маја 1999. године, када је граду нанета огромна материјална штета, али на срећу људских жртава није било.

Бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. године.

Фото: Александар Добросављевић Џуди

Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram