15. САБОР НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ “КРЧАГ” ДАНАС У ЋУПРИЈИ

Објављено 25/05/2024 у 
Podeli ovu objavu:

"Као што “Вуковци” рекоше, чувари блага нашега “Крчага” добродошли у наш “Вук”. Овим речима се, отварајући 15.Сабор Школског друштва за чување и неговање народног предања Србије “Крчаг”, присутнима и гостима обратила Весна Вијоровић, директорка Основне школе “Вук Караџић” у Ћуприји, која је данас домаћин ове манифестације.

"Поносна сам што смо домаћини 13 школа из целе Србије и што ћемо угостити сабораше из Радљева, Накова, Ваљевске Каменице, Бранковине, Нове Пазове, Сурчина, Београда, Смедеревске Паланке и наше Ћуприје. Поносна сам што сам директорка школе у којој се негују прави “Вукови” бисери, стиче знаење и чува народна традиција, како као предмет у школи, тако и кроз различите активности, у којима су у колу живота нераскидиво повезани прошлост, садашњост и будућност, наши преци, ми и наши потомци, наша нада”, рекла је данас Весна Вијоровић, директорка Основне школе “Вук Караџић”, отварајући 15. Сабор Школског друштва за чување и неговање народног предања Србије “Крчаг”. То је једна од највећих манифестација у Поморавском округу, која је окупила ученике, наставнике и љубитеље народне традиције из целе Србије, како би се очувало и неговало наше народно предање, а Основна школа “Вук Караџић” се овом приликом представила као изузетан домаћин.

Поздрављајући присутне Јелена Ђулинац, председник Општине Ћуприја, је рекла:”Лепо је видети овакав број деце и младих, учитеља, наставника, родитеља. Лепо је присуствовати данас оваквом једном сабору. Уживајте у Ћуприји, понесите лепе успомене и утиске, дружите се, смејте се, играјте и растите здраво и чувајте нашу традицију".

Потом је одржан свечани дефиле учесника ове манифестације, од школе до Моравског парка. У Спортској хали “Ада” су представљени учесници сабора, а у Основој школи “Вук Караџић” биће одржане етно радионице и спортске игре за децу учеснике, као и Скупштина Школског друштва за чување и неговање народног предања Србије “Крчаг”.

Народна библиотека "Душан Матић" је такође део манифестације "Крчаг". Библиотека се представила својим богатим фондом књига које говоре о традицији, а учесници ове манифестације су се упознали са старим занатима нашег краја, традиционалним градитељством, празницима, обичајима, народним стваралаштвом и културом.

HORREUMMARGIINFO.RS
                PORTAL
Све важне информације и градске вести на једном месту. За сва додатна питања и информације, можете нас контактирати.
Имресум
Izrada sajta Alpha Media | © 2021 Horreum Margi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram